blueberry crisp sky
czyli kruche ciasto z borówkami
Szaleństwo borówkowe...? nie..... :)
Czas przygotowań na piknik, a nie ma nic lepszego jak 25 minutowe cisto do kawy ...
Co najważniejsze, że bez wyrzutów sumienia, bo bezglutenowo, bezjajecznie i oczywiscie bezmlecznie :)
Składniki:
- 100 g maki mix bezglutenowej ("Bezgluten")
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g maki migdałowej
- 100 g margaryny bez laktozy
- borówki lub inne leśne świerze owoce
- 50 g cukru brązowego
- 1 jajko w proszku (1 łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody)
- powidła śliwkowe 1/2 słoika
Potrzebne:
- Forma okrągła - ok 15 - 20 cm srednicy
- wałek
- stolnica
- miska
Składniki suche mieszamy z mokrymi. Margaryne warto pokroic w mniejsze kawałki. Ugniatamy w misce całość składników aż masa będzie zwarta i gładka. Jeśli ciasto się kruszy - warto dodać troszkę mleka np. migdałowego.
3/4 Ciasta przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, i rozwałkujemy na ok 0,4 mm. Nie za cienkie, nie za grube. Ciasto jest kruche, wiec ostrożnie nawijamy go na wałek i przekładamy do wyłożonej formy na ciasto.
Warto formę delikatnie posmarować oliwą, wówczas papier do pieczenia ładnie trzymać się będzie formy.
Brzegi wywijamy na boki. Malujemy ciasto powidłami oraz posypujemy reszta ciasta. Posypujemy borówkami Lekko prószymy cukrem brązowym lub waniliowym.
Wstawiamy do nagrzanego 180 C piekarnika. Pieczemy 25 min. Gotowe :)
Starczyło ciasta jeszcze na dwie muffinki :)
lekko zarumienione kruche borówkowe!
Enjoy!
Comments
Post a Comment