Lemon Sunday glory!
czyli pyszne naleśniki w ulepszonej formule!
Kochamy naleśniki!
U nas naleśniki tylko na niedzielny poranek.:) Ten zwyczaj, pomógł mi bardzo w dopracowaniu ich formuły. W końcu są takie jak marzyłam od dawna! Jaśniutkie, elastyczne, i dalej bezglutenowe, bezmleczne i przepysznie bajeczne!
To nowe udoskonalane w cytrynowe orzeźwienie!
Składniki:
- 1 łyżeczka "Egg free" zamiennika jajka
- 1 łyżka wody
- 0,5 l wody lekko gazowanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g mąki mixu bezglutenowego Schar
- 100 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- krem limonkowy (*lemon curd - przepis osobno wkrotce!)
- sos z marakui
- cukier puder do posypania
Do wody, wlewamy zamiennik jajka (1 łyżeczka na 2 lyżki stolowe wody -jednak to zależy od firmy, z której kupicie). Mocno miksujemy trzepaczka, aby nie powstały grudki. Stopniowo dodajemy mąkę (najpierw mix), nieustannie mixując. Jako drugą, dodajemy mąkę owsianą. Przyczyną tej kolejności jest fakt, iż mix, bardzo mocno zagęszcza miksurę, dlatego łatwiej jest nam kontrolować jej konsystencje, dodając ją jako pierwszą.
Następnie dodajemy, cukier waniliowy, sól i pół łyżki oleju. Mocno miksujemy trzepaczką, aby masa była jednolita i lejąca.
Patelnię smarujemy lekko oliwą na ręczniku papierowym i smażymy naleśniki rozpoczynając od rozlania chochli masy na środek patelni i rozlewając na cienką masę po całości. Smażymy z obu stron.
Dla nas ostatnio stosowaną pysznością, jest cytrynowy curd, z sosem z marakui. Pychota. Można posypać lekko cukrem pudrem i do dzieła :)!
Smacznego poranku! :)
* dla tych co mogą jajka i mleko - polecam cytrynowy curd oraz sos z marakui z Tesco finest.
Przepis na Lemon Curd http://lajtkraftood.blogspot.com/2016/11/lemon-delight.html
Przepis na Lemon Curd http://lajtkraftood.blogspot.com/2016/11/lemon-delight.html
Comments
Post a Comment