Swim with me today my dear
czyli łosoś w salsie pietruszkowo - szpinakowej
Bo zmysły są ważne... dziś coś dla coś dla nich...
Przygotowanie: 15 - 20 min
Porcja dla: 2 osoby
Składniki:
- 350 g świeżego łososia
- 8 szt szparagów (4 szt na porcję)
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cebuli
- 50 g (garść) spaghetti z czarnej soji
- sól
- pieprz cytrynowy
- parę kropli oliwy z oliwek
- 1/2 cyntryny
Salsa:
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 garści szpinaku baby
- 3-4 anchois
- 5-6 kaparów
- 1/2 soku z cytryny
- 4-5 szt Jalapeño ze słoika
Rybę umyć i oczyścić z łusek. Pociąć na 2 lub 3 płaty podłużne.
Oprószyć lekko solą, oraz pieprzem cytrynowym. Wyłożyć na rozgrzaną patelnie grillowa do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 C.
Rozpoczynamy smażenie od części skóry, potem obracamy oby obiec z kliku stron. Max 10 min. Zależne to będzie od grubości płata ryby.
Umyć szparagi, odciąć końcówki, ułożyć na 8 min do naczynia do gotowania na parze.
Cukinie kroimy w plastry, cebulę w krążki i je rozwarstwiamy.
Prószymy lekko solą oraz pieprzem. Układamy obok ryby do piekarnika.
Do gotującej się wody wrzucamy spaghetti i gotujemy 3-5 min. Odcedzamy.
Składniki salsy wrzucamy razem do blendera, miksujemy na gładką masę.
Miziamy talerz salsą, na wierzch układamy płat rybki, zwijamy porcję makaronu, układamy warzywa i gotowe.
Eksplozja smaku i koloru.
Comments
Post a Comment