Broccoli miracle
Na piekny majowy dzien i pyszny obiadek, brokulowy maly cud.
Lekki, zielony krem, z pachnacymi migdalowymi platkami zachecaja do chrupania.
Skladniki na 4 talerze :)
Skladniki:
- wywar warzywny lub warzywno miesny
- 1 glowka swiezych brokul lub mrozonych
- sol/pieprz do smaku
- platki migdalowe - 2 lyzki
Bulion przygotowac wg uznania, moze byc wegetarianski lub z kostka miesna. Do wywaru dodajemy glowki brokul i gotujemy al dente, ok 20 min. Odstawiamy z kuchenki i miksujemy calosc blenderem, na rownomiernie zmiksowany krem. Konsystencja zupy/kremu bedzie uzalezniona od ilosci wywaru. Jesli wolimy bardziej wodna konsystencje, dodajemy wiecej wywaru. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Platki migdalowe podsmazamy na suchej patelni, aby lekko sie zezlocily.
Do miseczek nalewamy krem, posypujemy platkami. Mozna dodac lyzke serka kremowego koziego "Turka", dzieki czmu uzyskamy bardziej mleczna konsystencje.
Pysznie polecam ! :)
Comments
Post a Comment