Grilled sirloin on apple sticks


czyli grilowana poledwica na jablkowych paleczkach

Pysznie i majowo, bajkowo, kolorowo :)

Osobiscie uwielbiam poledwice. Przyrzadzam ja czesto i w wielu wariacjach. Ale zawsze musi byc soczyscie i pysznie :)
Najbardziej lubie wariacje z grila, a marynata robi za mnie wszystko     Idealnie dopelnia samk, pyszny kompot jablkowow cynamonowy...

Porcja idealna na dwa dorosle talerze

Skladniki:

  1. 1 poledwica wieprzowa
  2. 1 jablko soczyste lekko kwasne
  3. 2 garsci lisci rukoli 
  4. 10 malych koktailowych pomidorkow
  5. 1 mala cebulka
  6. oliwa z oliwek
  7. dressing wloski
  8. sol do smaku


Marynata:

1 lyzeczka oliwy z oliwek
1 polowka cytryny lub limonki
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
zabek czosnku (mozna ale nie trzeba)

Poledwice zostawiamy w maryncie na min 15 min. Najlepiej, aby przenocowala w lodowce, jesli mamy czas.

Nagrzewamy bardzo mocno(z termoobiegiem 220C) grilowa patelnie lub grila, i ukladamy poledwice. Pieczemy po 10 min max ze strony. Czas pieczenia uzalezniony jest od grubosci miessa. Ma byc dobrze opieczony z zewnatrz, w srodku soczysty i miekki.



Gotowa poledwice kroimy w paski. 
Na talerzu ukladamy rukole oraz pokrojone w prazki soczyscie slodkie pomidorki. Posypujemy drobna kosteczka cebulki, oraz swiezo zmielona sola. 
Z drobno pokrojonych w paseczki jablka ukladamy kolderke na ktora ukladamy kotleciki z poledwicy.

Calosc lekko skrapiamy oliwa z oliwek oraz dressingiem wloskim.
Done.


Pysznie i smacznie polecam :)








Comments

Popular Posts