Grilled sirloin on apple sticks
czyli grilowana poledwica na jablkowych paleczkach
Pysznie i majowo, bajkowo, kolorowo :)
Osobiscie uwielbiam poledwice. Przyrzadzam ja czesto i w wielu wariacjach. Ale zawsze musi byc soczyscie i pysznie :)
Najbardziej lubie wariacje z grila, a marynata robi za mnie wszystko Idealnie dopelnia samk, pyszny kompot jablkowow cynamonowy...
Porcja idealna na dwa dorosle talerze
Skladniki:
- 1 poledwica wieprzowa
- 1 jablko soczyste lekko kwasne
- 2 garsci lisci rukoli
- 10 malych koktailowych pomidorkow
- 1 mala cebulka
- oliwa z oliwek
- dressing wloski
- sol do smaku
Marynata:
1 lyzeczka oliwy z oliwek
1 polowka cytryny lub limonki
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
zabek czosnku (mozna ale nie trzeba)
Poledwice zostawiamy w maryncie na min 15 min. Najlepiej, aby przenocowala w lodowce, jesli mamy czas.
Nagrzewamy bardzo mocno(z termoobiegiem 220C) grilowa patelnie lub grila, i ukladamy poledwice. Pieczemy po 10 min max ze strony. Czas pieczenia uzalezniony jest od grubosci miessa. Ma byc dobrze opieczony z zewnatrz, w srodku soczysty i miekki.
Gotowa poledwice kroimy w paski.
Na talerzu ukladamy rukole oraz pokrojone w prazki soczyscie slodkie pomidorki. Posypujemy drobna kosteczka cebulki, oraz swiezo zmielona sola.
Z drobno pokrojonych w paseczki jablka ukladamy kolderke na ktora ukladamy kotleciki z poledwicy.
Calosc lekko skrapiamy oliwa z oliwek oraz dressingiem wloskim.
Done.
Pysznie i smacznie polecam :)
Comments
Post a Comment