Zucchini fusilli time
czyli zlota królowa na kokosowym makaronie
Piękne cukinie zaczynają być coraz bardziej dostępne.
Duże, dorodne i niesamowicie słodko smaczne...
Królowa cukinia zasługuje na specjalne traktowanie,a popisać się można piecząc, gotując, smażąc czy grillując.
Każdy sposób czyni ja piękniejszą i smaczniejszą.
Na szybki i pyszny obiad dziś cukinia złota na bezglutenowym fusilli z mlekiem kokosowym okraszona chili.
składniki na 2 osoby +*
* na wieczorna dokładkę lub trzecią osobę :)
Składniki:
- 1/2 dużej cukini lub 1 średnia
- podwójna pierś z kurczaka lub indyka
- 1 średnia cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1/2 (250g) opakowania fusilli - bezglutenowego - (ja bardzo lubię z firmy SamMills -GMO-free,Lactose-free, Gluten-free, Egg-free) bardzo sie dobrze goruje all dente.)
- 4 liście limonki
- 1 cała limonka
- sól do smaku (szczypta)
- chilli carry szczypta
- 1 puszka (250 ml) mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
Zacznij od nastawienia makaronu - 8 max 10 min wystarcza aby utrzymać all dente.
W miedzy czasie podsmażamy w Wok'u lub głębszej patelni na oleju kokosowym cebulkę (najlepiej w wieksze nieregularne kawałki), papryczkę chili, czosnek. Zarumieniamy. Kiedy makaron jest gotowy, dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinie. Po minucie zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodajemy liście limonki.
Po 3-4 min gotowania, dodajemy posolone,z chili oraz zakropione połową limonki mięsko. Sciagamy z "ognia" mieszamy. Dokrapiamy reszta limonki. Ważne, aby mięsa nie przetrzymać na "ogniu" aby nie stwardniało.
Na talerz wykładamy fusilli, ma wierzch zalewamy sosem koksowym z mięskiem i cukinia.
Comments
Post a Comment