Zucchini fusilli time

 czyli zlota królowa na kokosowym makaronie


Piękne cukinie zaczynają być coraz bardziej dostępne. 
Duże, dorodne i niesamowicie słodko smaczne...
Królowa cukinia zasługuje na specjalne traktowanie,a popisać się można piecząc, gotując, smażąc czy grillując.
 Każdy sposób czyni ja piękniejszą i smaczniejszą.

Na szybki i pyszny obiad dziś cukinia złota na bezglutenowym fusilli z mlekiem kokosowym okraszona chili.

składniki na 2 osoby +*
* na wieczorna dokładkę lub trzecią osobę :)

Składniki:
  • 1/2 dużej cukini lub 1 średnia
  • podwójna pierś z kurczaka lub indyka
  • 1 średnia cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1/2 (250g) opakowania fusilli - bezglutenowego - (ja bardzo lubię z firmy SamMills -GMO-free,Lactose-free, Gluten-free, Egg-free) bardzo sie dobrze goruje all dente.)
  • 4 liście limonki
  • 1 cała limonka
  • sól do smaku (szczypta)
  • chilli carry szczypta
  • 1 puszka (250 ml) mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Zacznij od nastawienia makaronu - 8 max 10 min wystarcza aby utrzymać all dente. 



W miedzy czasie podsmażamy w Wok'u lub głębszej patelni na oleju kokosowym cebulkę (najlepiej w wieksze nieregularne kawałki), papryczkę chili, czosnek. Zarumieniamy. Kiedy makaron jest gotowy, dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinie. Po minucie zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodajemy liście limonki.


Po 3-4 min gotowania, dodajemy posolone,z chili oraz zakropione połową limonki mięsko. Sciagamy z "ognia" mieszamy. Dokrapiamy reszta limonki. Ważne, aby mięsa nie przetrzymać na "ogniu" aby nie stwardniało.
Na talerz wykładamy fusilli, ma wierzch zalewamy sosem koksowym z mięskiem i cukinia.



Eksplozja smaków...yhm... :)

Smacznego!









Comments

Popular Posts