A bit of seafood
czyli pikantny krewetkowo - łososiowy bulion
Składniki pozwalają na zapełnienie czterech brzuszków. Lub romantyczny, pikantny wieczór we dwoje z repetą !Czas przygotowania: 15-20 min
- 300-400 g (lub pół opakowania mrożonych) krewetek tygrysich
- 300-400 g świeżego łososia
- 1 litr wody (do bulionu)
- 1/2 kostki rosołowej bezglutenowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego
- 3 łyżki stołowe sosu rybnego
- 3 łyżki stołowego sosu Teriyaki
- 1/2 papryczki chili żółtej i czerwonej (lub tylko czerwona)
- 1 świeżą cebulka szczypiorkowa (sam szczypiorek)
- 1 limonka
- łyżka wodorostów Wakame
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. Rozlej go na dwa garnki. Jeden mniejszy na krewetki, drugi na bulion.Krewetki wrzuć do gotującej się wody, lekko osól oraz skropl cytryna lub limonka. Zagotuj lekko ok 2-3 min i odsącz.Pokrojoną cebulkę, czosnek oraz papryczkę chili wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Podsmażamy na złoto, po czym zalewamy gorącą woda z czajnika.Dorzucamy kostkę rosołową, oraz wlewamy sosy. Zagotowujemy.Oczyszczonego ze skóry łososia kroimy w kostkę. Krewetki oczyszczamy. Calość kropimy połówką limonki. Całość wrzucamy do gotującego sie bulionu. Dodajemy wodorosty.Zagotowujemy ok 1- 2 min. Zdejmujemy z "ognia" i doprawiamy do smaku. Do miseczki nalewamy bulionu. Na wierzch posiekana cebulka szczypiorkowa z płatkami chili dopełniają całości.
bon appetit!
Comments
Post a Comment