Lemon Crispy Miracle
czyli Gofry Owsiane z Lemon Curd
W jesienne wieczory coś słodkiego się szuka... Szukam i ja. Gofry i Lemon Curd, byly dotąd poza moim zasięgiem. Jednak dziś, w końcu, przy odrobinie wysiłku i dobrych chęci, udało się :D Dużo witaminy C :D
czas przygotowania: 25 minut
ilość: 4-5 sztuk
Składniki gofry:
- 100 g mąki owsianej
- 50 g mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki gorącej wody
- 250 ml mleka owsianego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
- olej do smarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać ze sobą, dodać zalane gorącą wodą siemie lniane oraz mleko z wanilią i energicznie wszystko wymieszać do otrzymania gęstego, ale lejącego ciasta naleśnikowego.
Gofrownicę pędzelkujemy olejem przed każdorazowym nałożeniem cista.
Na rozgrzany blat gofrownicy, nalewamy cisto, zamykamy i czekamy 5 min.
Gofry wyjdą pyszne i chrupiące.
Gotowe gofry możemy posypać cukrem pudrem i ulubionymi owocami, konfiturą lub moim ulubionym lemon curd.
Enjoy!
Comments
Post a Comment