Poppy seed sweety for Easter


czyli cud miód świąteczny makowiec

Wesołego Alleluja!
 


Przepis na makowiec posiadamy w rodzinie juz od dawna... Jednak w wersji bezglutenowo, bezjajeczno i bezlaktozowej powstal na nowo :)
Podobnie jak moja rodzina, nie potrafie sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez cud miód makowca...


Ten był próbą utrzymania sposobu przyrządzania wg. przypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :)

Składniki na ciasto:




  • 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka
  • 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder)
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem)
  • 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy)
  • 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia
  • 1/2 olejku migdałowego
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego




Składniki na masę:



  • 1 opakowanie  (0,5 kg) maku zmielonego lub do mielenia
  • garść rodzynek
  • 1 skórka z pomarańczy
  • 4 łyżki cukru moscovado
  • 0,5 l mleka owsianego bezglutenowego
  • 1/2 buteleczki olejku migdałowego
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
Przygotowanie:

Miękką margarynę wraz z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem, wymieszać w miesce, do uzyskania gładkiej konsystencji.  Następnie dodać stopniowo zamiennik jaj, kontynuując mieszanie. Na koniec dodać mąke z proszkiem, również dodając stopniowo. Masa jest gładka i pełna powietrza.



 
Do suchego maku, wlewamy gorące mleko, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w małą kosteczkę skórkę pomarańczy i cytryny. Dodajemy cukier, oraz wyciskamy sok z pomarańczy. Smażymy ok 30-40 min, dolewając wody i mieszając.
Gotową skarmelizowaną skórkę oraz rodzynki wrzucamy do masy i mieszamy.

Formę do pieczenia, smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy masę ciasta, na wierzch rozkładamy równomiernie masę makową.

Pieczemy 60 min w 150 C.

Wierzch ciasta możemy posypać wiórkami kokosowymi, lub polać stopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

Gotowe!

 



Smacznego@!

Comments

Popular Posts