Poppy seed sweety for Easter
czyli cud miód świąteczny makowiec
Wesołego Alleluja!
Przepis na makowiec posiadamy w rodzinie juz od dawna... Jednak w wersji bezglutenowo, bezjajeczno i bezlaktozowej powstal na nowo :)
Podobnie jak moja rodzina, nie potrafie sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez cud miód makowca...
Ten był próbą utrzymania sposobu przyrządzania wg. przypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :)
Składniki na ciasto:
- 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka
- 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder)
- 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem)
- 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy)
- 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia
- 1/2 olejku migdałowego
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
Składniki na masę:
- 1 opakowanie (0,5 kg) maku zmielonego lub do mielenia
- garść rodzynek
- 1 skórka z pomarańczy
- 4 łyżki cukru moscovado
- 0,5 l mleka owsianego bezglutenowego
- 1/2 buteleczki olejku migdałowego
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
Przygotowanie:
Miękką margarynę wraz z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem, wymieszać w miesce, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać stopniowo zamiennik jaj, kontynuując mieszanie. Na koniec dodać mąke z proszkiem, również dodając stopniowo. Masa jest gładka i pełna powietrza.
Do suchego maku, wlewamy gorące mleko, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w małą kosteczkę skórkę pomarańczy i cytryny. Dodajemy cukier, oraz wyciskamy sok z pomarańczy. Smażymy ok 30-40 min, dolewając wody i mieszając.
Gotową skarmelizowaną skórkę oraz rodzynki wrzucamy do masy i mieszamy.
Formę do pieczenia, smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy masę ciasta, na wierzch rozkładamy równomiernie masę makową.
Pieczemy 60 min w 150 C.
Wierzch ciasta możemy posypać wiórkami kokosowymi, lub polać stopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Gotowe!
Smacznego@!
Comments
Post a Comment