Mr. pork swims
...czyli niemamocny bulion z wieprzowiną na azjatycką nutę
Podobna historia ma się tego bulionu z wieprzowiną...
Niby taka prosta. Zwyczajna. A jednak niezwyczajność na podniebiuniu zostawia...
Dziwna historia z tą zupką, bo oglądając Ramen w TV, nie udało mi się usiedzieć na miejscu. Tak jakby nudle same chciały się zjeść :)
Jest pyszna i lekka i zostawia wiele na podniebieniu!
Zbliża się wiosna, więc dodajmy jej koloru :D
Składniki pozwalają na zapełnienie sześciu brzuszków.
Lub romantyczny, pikantny wieczór we dwoje z repetą!
Czas przygotowania: 15-20 min
Składniki:
- 400-500 g wieprzowiny (schab lub polędwica) - jak będzie mniej też smacznie wyjdzie
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 litr wody (na bulion)
- 1/2 kostki rosołowej bezglutenowej
- 1 cebulka
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego
- 3 łyżki stołowe sosu rybnego
- 3 łyżki stołowego sosu Teriyaki
- 1 limonka
- łyżka wodorostów Wakame
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka przyprawy pięciu smaków
- 1 papryczka chili
- szczypta chili cayenne
- 4-5 cm pora
- 1 marchewka/pietruszka i kawałek selera
- 1 cebulka szczypiorkowa
- 1 opakowanie makaronu chińskiego Vermicelli
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mięsko posiekać w bardzo drobne paseczki. Posypać przyprawami (sól + pięć smaków+ chili cayenne). Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto cebulkę z papryczką oraz posiekanym imbirem. Podsmażyć 2-3 min i dolać sosy. Minutę zredukować.
W osobnym garnku robimy bulion z kostką oraz marchewką/pietruszką i selerem.
Do bulionu wlewamy mięsko, dolewamy wody na patelnię, aby odzyskać cały smak pozostałego sosu, wszystko mieszamy w bulionie.
Zagotowujemy, wrzucamy posiekanego pora, wyciskamy pół limonki.
Makaron zalewamy wrzątkiem, po 2-3 min odsączamy.
Do miseczki układamy garść makaronu, zalewamy bulionem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili.
Gorąco plecam!
Enjoy!
Comments
Post a Comment