Mr. pork swims

...czyli niemamocny bulion z wieprzowiną na azjatycką nutę





Podobna historia ma się tego bulionu z wieprzowiną...
 Niby taka prosta. Zwyczajna. A jednak niezwyczajność na podniebiuniu zostawia...
Dziwna historia z tą zupką, bo oglądając Ramen w TV, nie udało mi się usiedzieć na miejscu. Tak jakby nudle same chciały się zjeść :)
Jest pyszna i lekka i zostawia wiele na podniebieniu!
Zbliża się wiosna, więc dodajmy jej koloru :D

Składniki pozwalają na zapełnienie sześciu brzuszków. 
Lub romantyczny, pikantny wieczór we dwoje z repetą!
Czas przygotowania: 15-20 min

Składniki:

  • 400-500 g wieprzowiny (schab lub polędwica) - jak będzie mniej też smacznie wyjdzie
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 litr wody (na bulion)
  • 1/2 kostki rosołowej bezglutenowej
  • 1 cebulka
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego
  • 3 łyżki stołowe sosu rybnego
  • 3 łyżki stołowego sosu Teriyaki
  • 1 limonka
  • łyżka wodorostów Wakame
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy pięciu smaków
  • 1 papryczka chili
  • szczypta chili cayenne
  • 4-5 cm pora
  • 1 marchewka/pietruszka i kawałek selera
  • 1 cebulka szczypiorkowa
  • 1 opakowanie makaronu chińskiego Vermicelli
  • szczypta soli




Przygotowanie:

Mięsko posiekać w bardzo drobne paseczki. Posypać przyprawami (sól + pięć smaków+ chili cayenne). Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto cebulkę z papryczką oraz posiekanym imbirem. Podsmażyć 2-3 min i dolać sosy. Minutę zredukować. 
W osobnym garnku robimy bulion z kostką oraz marchewką/pietruszką i selerem. 
Do bulionu wlewamy mięsko, dolewamy wody na patelnię, aby odzyskać cały smak pozostałego sosu, wszystko mieszamy w bulionie.
Zagotowujemy, wrzucamy posiekanego pora, wyciskamy pół limonki.
Makaron zalewamy wrzątkiem, po 2-3 min odsączamy.
Do miseczki układamy garść makaronu, zalewamy bulionem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili.




Gorąco plecam!
Enjoy!





Comments

Popular Posts