Cinnamon & Choco Snails
czyli pyszne bezglutenowe i bezdrożdzowe bułeczki cynamonowo - czekoladowe
Ponieważ mąż wybłagał deser, a za mną chodziło cynamonowe coś, i ponieważ w telewizji leciał BakeOff, a miałam prawie wszystko w kuchni, tak powstały ślimaczki cynamonowo - czekoladowe.
Niestety ich już nie ma, smakują wyśmienicie na ciepło, i zajęło nam po wyjęciu 10 minut, aby znikły :D Polecam gorąco :D)
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 65 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- 65 g mąki ryżowej
- 50 g mielonego siemienia złocistego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki gumy ksantan
- 50 g cukru trzcinowego lub muscovado
- 200 ml ciepłej wody
- 60 g margaryny bez laktozy (Benecol Classic)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 15 g cynamonu
- 1 łyżeczka ciemnej czekolady w proszku
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 30 g masła
- białko do smarowania bułeczek
- 150 g cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
Na początek należy margarynę rozpuść i ostudzić lekko.
Wszystkie mąki przesiej, połącz z siemieniem lnianym mielonym, proszkiem do pieczenia, oraz gumą ksantan.
Następnie dodaj cukier, cynamon oraz wanilię.
Dodaj połowę wody i rozpocznij wyrabianie ciasta.
Dodawaj pozostałą wodę i masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie bardzo luźne i odrobinę klejące.
Ciasto przełóż na blat. Jeżeli jest zbyt klejące, dodaj jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej i wyrób.
Ciasto podziel na 6-7 części. Z każdego uformuj wałeczek. Spłaszcz i posmaruj warstwą masła.
W szklance wymieszaj cynamon, cukier i posyp mieszanką paski ciasta. Zroluj tworząc ślimaka.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pokryj białkiem jeśli możesz, jeśli nie siemieniem lnianym zalanym gorącą wodą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Piecz 20 minut.
Pod koniec pieczenia przygotuj lukier.
Wymieszaj cukier z wodą tworząc pastę.
Gorące bułeczki pokryj lukrem.
Gotowe!
Są pyszne ciepłe i zimne :D
Comments
Post a Comment