Green stately velvet
czyli Krem z Porów
Uwielbiamy kremy, miękkie puszyste zupy kremy, na każdy zły humor czy niepogodę...
O ile robiłam już kremów wiele, z porem był to pierwszy raz.
Odkryłam już czas temu, Jadłonomię. Nie jestem weganką czy wegetarianką, jednak, specyfika mojej diety pozwala na czerpanie wielu pomysłów z tej książki. Uwielbiam ją za prostotę, ale też możliwość odkrywania nowych składników, czy możliwości ich mieszania.
Mój przepis jest delikatnie zmodyfikowany, lecz równie pyszny :)
Mój przepis jest delikatnie zmodyfikowany, lecz równie pyszny :)
Składniki na 4 osoby oczywiście w zależności od natężenia głodu :)
Składniki:
Składniki:
- 1 duży por
- 3 ziemniaki
- 1 laska wanili
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka migdałowego
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- olej kokosowy
- sól
- czarny pieprz
- prażone płatki lub tarte migdały
- 2 łyżki stołowe startego parmezanu
Na rozgrzany olej kokosowy wrzucić, oczyszczony i posiekany por. Dorzucić przekrojoną lasę wanilii i dusić na małym "ogniu" ok 15 min.
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę i dodać do porów. Kontynuować duszenie przez 5 minut. Dodać bulion oraz mleko i dusić przez następne 30 min.
Wyłowić wanilię i zmiksować blenderem na krem.
Dla aksamitu smaku, przelać przez geste sitko.
Doprawić pieprzem i solą.
Smacznego!
Comments
Post a Comment