Hummus thats all
czyli klasyczny hummus
Już sama nie pamiętam, kiedy odkryłam hummus. Hummus je sie sam, je się z wszystkim, jest pyszny i bardzo sycący.
A dla lubiących zmiany, pozwala on na przygotowanie w wielu wariantach smakowych, w zależności od humoru :)
Składniki pozwalają na zapełnienie dwóch słoików. Jeden na kolacje drugi na następny dzień !
Hummus – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej.
Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, przyprawy, niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski, dokładnie razem wymieszane.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka swieżo ugotowanej
- 1 łyżka pasty tahiny
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki lodowatej wody
- sok z połowy cytryny
- sól
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- słodka papryka
Odsączoną ciecierzycę, czosnek, tahine, sok z cytryny wrzucamy do blendera. Miksujemy. Powstaje nam gęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata wodę i mieszać, tak długo aż powstanie gęsta, aksamitna masa.
Gotowy hummus skropić oliwą.
Idealne do podania z surowymi warzywami, naleśnikami pieczywem, grissini. Idealne również jako dodatek do falafel czy mięsnych pulpecików.
Alternatywne możemy dodać suszone pomidory + pietruszka
Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie wymagające wielu przygotowań.
Polecam!
Comments
Post a Comment