Swim with me today my dear

czyli łosoś w salsie pietruszkowo - szpinakowej


Bo zmysły są ważne... dziś coś dla coś dla nich...

Przygotowanie: 15 - 20 min
Porcja dla: 2 osoby

Składniki:


  • 350 g świeżego łososia
  • 8 szt szparagów (4 szt na porcję)
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cebuli
  • 50 g (garść) spaghetti z czarnej soji 
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • parę kropli oliwy z oliwek
  • 1/2 cyntryny


Salsa:


  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 garści szpinaku baby
  • 3-4 anchois
  • 5-6 kaparów
  • 1/2 soku z cytryny

Rybę umyć i oczyścić z łusek. Pociąć na 2 lub 3 płaty podłużne.
Oprószyć lekko solą, oraz pieprzem cytrynowym. Wyłożyć na rozgrzaną patelnie grillowa do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 C.
Rozpoczynamy smażenie od części skóry, potem obracamy oby obiec z kliku stron. Max 10 min. Zależne to będzie od grubości płata ryby.

Umyć szparagi, odciąć końcówki, ułożyć na 8 min do naczynia do gotowania na parze.

Cukinie kroimy w plastry, cebulę w krążki i je rozwarstwiamy.
Prószymy lekko solą oraz pieprzem. Układamy obok ryby do piekarnika.

Do gotującej się wody wrzucamy spaghetti i gotujemy 3-5 min. Odcedzamy.

Składniki salsy wrzucamy razem do blendera, miksujemy na gładką masę.


Miziamy talerz salsą, na wierzch układamy płat rybki, zwijamy porcję makaronu, układamy warzywa i gotowe.

Eksplozja smaku i koloru.

Gorąco polecam!

Comments

Popular Posts