Kocham Farfall

Tak wieki temu zaczytujac sie w przepisach natknełam sie na przepis Oliviera J., którego jeszcze nie kojarzyłam. Ale piekne włoskie kokradki tak mnie urzekły że do dzis pamietam przepis.





Co bedzie potrzebne?

  • 10 plasterkøw cienko pokrojonego boczku
  • zabek czosnku
  • garsc swierzych lisci tymianku
  • duza wloska kapusta
  • tarty parmezan (Parmegianno Regiano)
  • 500 g makaronu farfall bezgluenowego, bezjajecznego
  • sol, pieprz
  • oliva z olivek
Zacznij od rozgrzania patelni, na nia wrzuc pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Należy je usmażyć na złoty kolor. Nastepnie naley dodać posiekany czosnek, pokrojona na cienkie paseczki liscie wloskiej kapusty. W osobnym naczyniu należy zagotować wode i ugotować farfalle all dente. 

Do smażacego sie 5 min mixu kapusty dodać starty parmezan, ciagle mieszać aż kapusta bedzie miekka. Gdy poczujemy że jest juz gotowa dodajemy pachnacego zmielonego świeżo pieprzu, soli oraz swieżej oliwy z oliwek.

Calość mieszamy z makaronem. Na wierzch posypać parmezanem. Pychota. Uwielbiam. Zapach. Smak. Oliva z farfalle na ustach...

Polecam.


Comments

Popular Posts