Kocham Farfall
Tak wieki temu zaczytujac sie w przepisach natknełam sie na przepis Oliviera J., którego jeszcze nie kojarzyłam. Ale piekne włoskie kokradki tak mnie urzekły że do dzis pamietam przepis.
Co bedzie potrzebne?
- 10 plasterkøw cienko pokrojonego boczku
- zabek czosnku
- garsc swierzych lisci tymianku
- duza wloska kapusta
- tarty parmezan (Parmegianno Regiano)
- 500 g makaronu farfall bezgluenowego, bezjajecznego
- sol, pieprz
- oliva z olivek
Zacznij od rozgrzania patelni, na nia wrzuc pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Należy je usmażyć na złoty kolor. Nastepnie naley dodać posiekany czosnek, pokrojona na cienkie paseczki liscie wloskiej kapusty. W osobnym naczyniu należy zagotować wode i ugotować farfalle all dente.
Do smażacego sie 5 min mixu kapusty dodać starty parmezan, ciagle mieszać aż kapusta bedzie miekka. Gdy poczujemy że jest juz gotowa dodajemy pachnacego zmielonego świeżo pieprzu, soli oraz swieżej oliwy z oliwek.
Calość mieszamy z makaronem. Na wierzch posypać parmezanem. Pychota. Uwielbiam. Zapach. Smak. Oliva z farfalle na ustach...
Polecam.
Comments
Post a Comment