Grilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami 



- wariant miodowo - musztardowy -

bezglutenowo, bezjajecznie, bezdrożdżowo, bezlaktozowo 


Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Barwne pieczone pszczółki ziemniaczane z delikatna grillowaną cukinia i soczystą az delikatna poledwiczka zaspokoja wymagania deliktanego podniebienia. :)

Danie to może miec wiele wariantów smakowych w zależności od humoru oraz maryntay i przypraw które wybierzemy...

Skladniki na 2 osoby.
Czas przygotowania i pieczenia: 30 - 40 min

Przygotowac:
1 poledwiczka wieprzowa
1 cukinia
4 srednie ziemniaki
liscie rukoli (wedlug uznania)
male soczyscie czerowne i pachnace pomidorki 
olej z oliwek extra virgin
sol
marynata do poledwicy:
1 lyzka oliwy z oliwek, groba sol, pieprz, polowke cyntryny, 1 lyzka miodu (wielokwiatowy - jesli chcemy osiagnac glebszy aromat polecam gryczany), 1 lyzka musztardy dijon), swieży imbir.


Najlepiej rozpoczac prace od pszczółek czyli swieżych, najlepiej młodych ziemniaczków. 
Rozpoczynamy pracę od dokładnego umycia ziemnakow, pozostawiając skórke.
Czyste ziemniaczki kroimy z plaskiej, szerszej strony w plasterki na szerokosc noza, nie docinajac plasterka do konca, aby w ten sposob powstaly skrzydelka.

Tak przygotowane ziemniaczki, smarujemy oliwą, rownież miedzy platkami.

Deliktanie solimy gruba sola.  Dla najlepszego efektu, każdy ziemniak ostulamy folią aluminiową, tworząc ludeczkę. Tak przygotowane ziemniaczki ukladamy na formie i wkładamy do piekarnika na ok 40 min w tem ok 210 st C. Czas zależny jest od wielkości ziemniaków.
W tym samym czasie do piekarnika wkładamy grillowy ruszt aby sie mocno nagrzał.

W miedzyczasie, gdy ziemniaczki sie rumienia w piekarniku, przygotowujemy marynate do miesa i otulamy nią poledwiczke pozostawiając ja do czasu aż ziemniaczkom pozostanie ok 15 min do gotoowści.

Salatka&Cukinia

Ukladamy listki rukoli na talerzach. Kroimy pomidorki na pół i ukladmy na rukoli. Umyta cukinie kroimy, najlepiej za pomocą tarki płaskiej do sera, na plastry (bez koniecznosci obiernia ze skórki).
Cienkie podłużne platki cukini polwamy deliktanie oliwa, posypujemy swieżo zmielonym pieprzem.

Sos
1 lyżka miodu, 1 łyzka musztardy Dijon, 1 lyżka musztardy zwykłej (nie ostrej), pół główki cytryny, 1 lyżka wody, 1 lyżka oliwy z oliwek. Calość mieszamy, aż  powstanie jednolity sos.

Kiedy ziemniaczki są już miekkie i deliktanie zaczynają sie rumienić, na rozgrzany ruszt grillowy układamy nasza poledwiczkę, posypujemy swieżym rozmarynem, zlewamy reszte marynaty. Pozostawiamy w piekarniku, aż mocno przpiecz sie z jednej strony. po ok 5 min obracamy poledwice na druga strone i dorzucamy na ruszt cukinie.

Nastawaimy piekrnik na termoobieg, aby ziemniaczki i mięsko szybko nam sie zarumienilo.

Gotowe wycigamy z piekarnika. Ziemniaczki ukladamy na talerzach. Poledwiczkę kroimy w plastry ok 2 cm i układamy obok ziemniaczkow.

Zlociste prązkowane cukienie układamy na rukoli.

Calość olewamy delikatnie z łyżki sosem musztardowo - miodowym.

Danie pachnie swieżo rozmarynem, na podniebieniu rozplywa sie smak deliktanego słodkiego miodu kontrastującego z lekko pikantnym Dijon. Umm mniamm. :)

Gotowe.

Enjoy! :)

Wariacje pszczłówkowe :)


* letnio kminkowa

Waracja kminkowa rożni marynata gdyż nie dodajemy, miodu oraz musztardy. Poledwiczke przed wlożeniem do piekarnika posypujemy kminkiem. Podobnie posypujemy ziemniaczki.
Sałatka do wyboru, najlpiekniej prezentuja sie male pokrojone w paseczki mini pomidorki ze swizymi platkami bazyli.

Calość polać swieża oliwa z olivek :)






Idelanie pasuje tu poloczenie tych wysmienitych smakow z dobrym bialym winem. Ja kocham wloskie Moscatel. Ale każsy dobierze odpowiednie dla smaku.




Comments

Popular Posts