Blueberry rhapsody

czyli  fiolet na całego



Fiolet dla mnie i dla Ciebie
...
co kocham najbardziej ? Borówki...

Ukochane, czarne kuleczki.. w każdej odmianie, tej naszej i tej amerykańskiej. Jednak pierogi...tylko z jagodami :)

Odwieczny spór na temat słownictwa polskiego dotyczącego słów  borówka czy tez jagoda, nie będę rozciągać.
Temat w swoim czasie został omówiony i zakończony,  nazywajmy jak chcemy, smakuja zawsze wybornie...prawda?

Otóż zrobienie pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem...

otóż:

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi (bazuje na mące ziemniaczanej)
- 1 szklanka mąki Shar na ciasto kruche
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 szklanki oliwy/oleju

Ciasto dobrze zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka, rozwałkować ( ok 3 mm, nie za cienko bo ciasto może pękać).
Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy w środku i gotowe.
Gotujemy na lekko osolonej wrzącej wodzie. Czekamy, aż wypłyną na wierzch. 2 min czekamy jeszcze, aby się dogotowały.

Rozpuszczamy margarynę bez laktozy.

Pierogi polewamy i posypujemy lekko brązowym cukrem i borówkami...

Pychotka...



--

Enjoy! ;P

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ma wiele nazw zwyczajowych, m.in. jagoda, czarna jagoda, czernica. Jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce jest pospolita zarówno na nizinach, jak i w górach. Jest wykorzystywana szeroko jako roślina jadalna i lecznicza. Znaczenie gospodarcze borówki czarnej pozostaje wysokie mimo silnej konkurencji znacznie bardziej plennych borówek północnoamerykańskich, których owoce mają uboższy skład chemiczny od czernicy




Comments

Post a Comment

Popular Posts