Picnic time
czyli błogosławieństwo pieknego dnia
Polska, to taki ulubiony kraj, który daje czasem przedłużony łikend i za to go kochamy :)
A tak serio, nic nie smakuje tak dobrze jak piknik nad rzeka w dzikim miejscu, cisza, spokój...piknik, rzeka i my...:)
Obowiązkowo, kocyk, kosz, zawsze pelen lakoci, za kazdym razem cos innego :)
Tym razem stek z wołowiny był tym wybranym, z paroma dodatkami oczywiście.
Piknikowe menu:
- STEK WOŁOWY W MARYNACIE MUSZTARDOWO MIODOWEJ
- SOS SłODKO-OSTRY
- MUS Z AVOCADO
- LEKKA SAŁATKA
- PIECZONA KUKURYDZA
- DOMOWA LEMONIADA
- SŁOŃCE I DOBRY HUMOR
Na mocno rozgrzanego grilla, układamy sztuki mięska, obok kukurydze.
Mięsko potrzebuje paru minut tylko z obu stron, aby pozostało mocno soczyste w srodku. Kukurydza winna byc opalona lekko na okolo. Jeslii swieza, powinna byc wczesniej gotowana pare minut.
Ściągamy z grilla. Sosem możemy polewać mięsko, ale tez moze byc dressingiem do salatki.
:)
Obowiązkowo, kocyk, kosz, zawsze pelen lakoci, za kazdym razem cos innego :)
Tym razem stek z wołowiny był tym wybranym, z paroma dodatkami oczywiście.
Piknikowe menu:
- STEK WOŁOWY W MARYNACIE MUSZTARDOWO MIODOWEJ
- SOS SłODKO-OSTRY
- MUS Z AVOCADO
- LEKKA SAŁATKA
- PIECZONA KUKURYDZA
- DOMOWA LEMONIADA
- SŁOŃCE I DOBRY HUMOR
MARYNATA DO MIĘSA:
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
(najlepiej akacjowy lub wielokwiatowy,
lub gryczany,który nada lekko inna nutę smaku)
- 1/2 cytryny
- łyżeczka pieprzu cayene
- szczypta soli/pieprzu
Składniki z miesem wymieszac i pozostawic najlepiej na noc w lodówce. Jeśli nie ma czasu na 30 min.
SOS SLODKO -OSTRY:
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 1/2 cytryny wyciśniętego soku
- 1 łyżka wody
Wymieszać dokładnie aby nie bylo grudek, do sloiczka i gotowe.
MUS AVOCADO
- DOJRZALE AVOCADO
- 1/2 ZĄBKA CZOSNKU
- 1/2 PAPRYCZKI CHILI CZERWONEJ
- GARŚĆ PĘCZKA SWIERZEJ NATKI PIETRUSZKI
- SOL DO SMAKU
Razem zblendowac, do słoiczka i gotowe.
LEKKA SALATKA
- POL OPAKOWANIA OCZYSZCZONEJ ROSZPONKI (3 SZKLANKI)
- CZERWONA PAPRYKA
- ŻÓŁTA PAPRYKA
- 1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK
- 1/2 CEBULI
- SZCZYPTA SOLI DO SMAKU
Na oczyszczona roszponkę, układamy pokrojone w koste papryki i w piorka cebulke.
Polewamy oliwa oraz prószymy lekko sola. Do pudełeczka i gotowe.
Na mocno rozgrzanego grilla, układamy sztuki mięska, obok kukurydze.
Mięsko potrzebuje paru minut tylko z obu stron, aby pozostało mocno soczyste w srodku. Kukurydza winna byc opalona lekko na okolo. Jeslii swieza, powinna byc wczesniej gotowana pare minut.
Ściągamy z grilla. Sosem możemy polewać mięsko, ale tez moze byc dressingiem do salatki.
ENJOY!
Comments
Post a Comment