Your Highness Poppy Seed
czyli,
Wielkanocna Makowska Moc
Składniki:
- 250 g (1 kostka) miękkiej margaryny (bez lakotozy np. benecol)
- 1 opakowanie cukru waniliowego bezglutenowego
- 8 jaj przepiórczych
- olejek migdalowy - pare kropli
- 200 g cukru pudru
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2 szklanki máki bezglutenowej (mix uniwersalny Schär)
- 1/2 puszki maku z bakaliami
Przygotowanie
Miekka margarynę pokroic nozem w male kawaleczki do wiekszej miski, dodac cukier puder oraz cukier waniliowy. Wymieszac dokladnie az powstanie jednolita masa. Rozpoczac dodawanie jajek, po jednym, ciagle mieszjac. Na koniec dodajemy make przesiana z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowana jedwabista masę, przekładamy na wcześniej naoliwiona oraz pokryta papierem do pieczenia formy. Forma może być 30 x 20 lub większa, wtedy ciasto będzie cieńsze.
Na wierzch ciasta, nakładamy masę makowa.
Jeśli chcemy kilka babeczek makowych, zostawimy cześć ciasta, i do foremek babeczkowych wylewamy lyżke ciasta i przykrywamy masa makowa.
Pieczemy 50 min w 155 C.
Gotowe! Smacznego ! :)
Comments
Post a Comment