Your Highness Poppy Seed

 czyli,
Wielkanocna Makowska Moc






Składniki:
  • 250 g (1 kostka) miękkiej margaryny (bez lakotozy np. benecol)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego bezglutenowego
  • 8 jaj przepiórczych
  • olejek migdalowy - pare kropli
  • 200 g cukru pudru
  • 1 lyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 szklanki máki bezglutenowej (mix uniwersalny Schär)
  • 1/2 puszki maku z bakaliami



Przygotowanie

Miekka margarynę pokroic nozem w male kawaleczki do wiekszej miski, dodac cukier puder oraz cukier waniliowy. Wymieszac dokladnie az powstanie jednolita masa. Rozpoczac dodawanie jajek, po jednym, ciagle mieszjac. Na koniec dodajemy make przesiana z proszkiem do pieczenia.

Tak przygotowana jedwabista masę, przekładamy na wcześniej naoliwiona oraz pokryta papierem do pieczenia formy. Forma może być 30 x 20 lub większa, wtedy ciasto będzie cieńsze.

Na wierzch ciasta, nakładamy masę makowa.

Jeśli chcemy kilka babeczek makowych, zostawimy cześć ciasta, i do foremek babeczkowych wylewamy lyżke ciasta i przykrywamy masa makowa.

Pieczemy 50 min w 155 C.

Gotowe! Smacznego ! :)


Comments

Popular Posts