Coconut adventure

czyli
makaron ryżowy na ostro z krewetkami w kokosowej kołderce


Często jest tak, ze czegoś się nam bardzo chce... Chodzimy, szukamy po kuchni i wyszukujemy zaspokajaczy smaku.
Sprawdzonym i wręcz idealnym przy czym bardzo szybkim pomysłem na zaspokojenie kubków smakowych jest ryżowy makaron na ostro. 
Makaron może być podmieniony na wariacje ryżowa i równie smacznie smakuje.
Dla lasuchòw mniej rybolubnych można rybkę zamienić delikatnym mięskiem z kurczaka.

Składniki:

  1. 1/2 paczki makaronu ryżowego
  2. 1 puszka mleka kokosowego
  3. 2 paczki mrożonych krewetek tygrysic lub ok 20 szt swieżych
  4. 1 plat łososia
  5. 1 zabek czosnku
  6. zielona cebulka
  7. 1 czerwona papryczka chilli
  8. mała szczypta soli
  9. pół łyżki oleju kokosowego
  10. 1 limonka
  11. 1 cebula mala


Oczyścic krewetki, usunać sliczne główki. Wode osolic i wrzucic do wrzacej wody, wycisnac polowke limonki i  gotowac max 4 min. Krewetki musza znienic kolor na lekko rozowy i szybko nalezy je wyjac i ochlodzic. Po ostudzeniu zdjac ogonki i obrac.
Zagotować wodę, zalać makaron w misce i odstawic na ok 4-5 min. Co chwilke pomieszać.

Cebulę oraz czosnek pokroić drobno i wyłozyć na rozgrzany olej kokosowy na głębokiej patelni. Pokroić drobno i dodać do smażenia. Do lekko zarumienionej cebulki dodać pokrojona w kostkę lososia oraz krewetki. Podsmażyć razem przez 2-3 min, lekko, aby krewetki oraz losoś nie straciły swojej soczystości.
Pod koniec dodać mleko kokosowe, zagotować i zdjać z "ognia".
Doprawić sczypta soli do smaku.



Na talerz nakładamy porcję makaronu, dodajemy sos z owocami morza. Na wierzch posypujemy od serca posiekana swieża zielona cebulka oraz delikatnie papryczka chili. Calość skropić sokiem z limonki.

Gotowe :) Smacznego

Comments

Popular Posts