Coconut adventure
czyli
makaron ryżowy na ostro z krewetkami w kokosowej kołderce
Często jest tak, ze czegoś się nam bardzo chce... Chodzimy, szukamy po kuchni i wyszukujemy zaspokajaczy smaku.
Sprawdzonym i wręcz idealnym przy czym bardzo szybkim pomysłem na zaspokojenie kubków smakowych jest ryżowy makaron na ostro.
Makaron może być podmieniony na wariacje ryżowa i równie smacznie smakuje.
Dla lasuchòw mniej rybolubnych można rybkę zamienić delikatnym mięskiem z kurczaka.
Składniki:
- 1/2 paczki makaronu ryżowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 paczki mrożonych krewetek tygrysic lub ok 20 szt swieżych
- 1 plat łososia
- 1 zabek czosnku
- zielona cebulka
- 1 czerwona papryczka chilli
- mała szczypta soli
- pół łyżki oleju kokosowego
- 1 limonka
- 1 cebula mala
Oczyścic krewetki, usunać sliczne główki. Wode osolic i wrzucic do wrzacej wody, wycisnac polowke limonki i gotowac max 4 min. Krewetki musza znienic kolor na lekko rozowy i szybko nalezy je wyjac i ochlodzic. Po ostudzeniu zdjac ogonki i obrac.
Zagotować wodę, zalać makaron w misce i odstawic na ok 4-5 min. Co chwilke pomieszać.
Cebulę oraz czosnek pokroić drobno i wyłozyć na rozgrzany olej kokosowy na głębokiej patelni. Pokroić drobno i dodać do smażenia. Do lekko zarumienionej cebulki dodać pokrojona w kostkę lososia oraz krewetki. Podsmażyć razem przez 2-3 min, lekko, aby krewetki oraz losoś nie straciły swojej soczystości.
Pod koniec dodać mleko kokosowe, zagotować i zdjać z "ognia".
Doprawić sczypta soli do smaku.
Gotowe :) Smacznego
Comments
Post a Comment