Spicy glaze chicken on the rise blanket

czyli glazurowany kurczak na ryzu dla 2 osob na ostro


Lubicie na ostro? Ale ze slodka nuta... i wszystko na lekko z niesamowitym smakiem w ustach po jedzeniu? :)
Taki wlasnie jest kurczak na ostro na ryzowej al dente kolderce. Szukajac inspiracji z kurczakiem w roli glownej, odkrylam "Kuchnie Katie". Jest niesamowita. Tak, jak i stworzony przez nia posilek. Moj, lekko zmodyfikowany na potrzeby nietoleracji, ale dalej pyszny.
Piekne jest to, jak niewiele specjalow musisz miec w domu, aby przygotowac posilek. Jest prosty i pozostawia niesamowity zapach unoszacy sie po calym domu..
Slona slodkosc glazury kurczaka usprawiedliwia niesolony ryz,a ostra papryczka chili nadaje umiarkowanej pikanterii. Calosc udoskonala lekko chrupka cytrynowosc natki pietruszki pomieszana z zielona cebulka. Tymianek,rozmaryn, ah.. Niesamowite...
Polecam! :)


Skladniki:

Przygotowanie kurczaka:

  • 1 szklanka bezglutenowego mixu maki.
  • 2 lyzki pieprzu cayenne
  • sol morska i swiezo zmielony pieprz
  • podwojna piers z kurczaka ( uwaga, wazne skad jest mieso, koniecznie z miejsca ktoremu ufacie, po niesprawdzonym zrodle, objawy po zjedzeniu bywaja bardzo nagle)
  • olej z oliwek - rozmarynowy jesli macie
Zaprawa cytrynowo sojowa

  • 1/3 (80 ml) szklanki soju sojowego (bezglutenowego)
  • 3/4 (180 ml) soku z cytryny
  • 1/2 szklanki (125 ml) wloskiego dressingu salatkowego
  • drobno starta skorka z 1 cytryny
  • 2 duze zabki czosnku (starte lub rozgniecione, ja czeto uzywam tej samej tarki co do cytryny)
  • sol morska i czarny swiezo zmielony pieprz
Ryz
  • 1 lyzka oliwy z oliwek (najlepiej rozmarynowa)
  • 1 mala zolta cebula pokrojona w kosteczke
  • 2 szklanki (lub 2 woreczki) ryzu paraboilled
  • 3 peczki cebulki zielonej
  • 1 garsc swiezej natki pietruszki
  • szczypta swiezego tymianku
  • 2 galazki swiezego rozmarynu
  • 1/2 papryczki chili czerwonej
  • 1/2 papryczki chili zielonej
Nalezy rozgrzac piekarnik z termoobiegem (jesli go masz) do 250 C.

Przygotuj sos. Zmieszaj wszystkie wymienione skladniki. I wstaw do lodowki na czas ok 30 min.

Teraz przygotuj kurczaka. Obranego z wszelkich zylek piers kurczaka, pokroj w kostke (mniej wiecej 1/1cm). W miseczce umiesc i wymieszaj wszystkie skladniki do kurczaka. Kurczaka posypoj mieszanka i mieszaj go, aby wchlonol mieszanke.
Tak przygotowanego kurczaka, wyloz na uprzednio skropionej oliwa formie do pieczenia, a na koniec skrop oliwa rowniez kurczaka. Na wierzch, uluz galazke rozmarynu. Wstaw do piekarnika. Po 30 min pieczenia, wymieszaj miesko i zalej zaprawa cytrynowo sojowa. Piecz nastepne 30 min.


W czasie, kiedy nasz kurczak sobie lezy juz w piekarniku, przygotujemy ryz.


Rozgrzana patelnie, lub szeroki radel, skrapiamy oliwa z oliwek. Na goracy olej wrzucamy cebulke oraz czesc skrojonej papryczki chili. Kiedy cebulka sie lekko zarumieni, wsypujemy ryz. Musi sie lekko podsmazyc, aby nabral rumiencow (ok 1 min). Calosc zalewamy woda i przykrywamy, aby sie dusilo na zmniejszonym ogniu.

Kiedy ryz jest gotowy, posypujemy tymiankiem. Ukladamy na talerzach i nakladamy miesko z sosem. Wierzch posypujemy posiatkowana natka pietruszki i zielona cebulka oraz koleczkami papryczki chili.

done :)





Polecam do obiadu wode z limonka. Uswietnia i odswieza posilek.


SMACZNEGO

Comments

Popular Posts