Brittle madness at the end of summer
Kruche szalenstwo na koniec lata
Musze się
przyznać, ze jabłecznik mam opracowany najlepiej. Przyczyna jest dosyć prosta,
nawet bardziej niż oczywista. Uwielbiam jabłecznik... I to wszystko, co można z
nim pic i jeść, próbując nie mieć wyrzutów sumienia, kiedy zjem za dużo. Wtedy ładnie
sobie tłumaczę, ze przecież ten jabłecznik jest bardzo zdrowy...
Ciasto,
jest mieszanina przepisów, z wyciągniętego z przepisów mamy, z wielu książek o
bezglutenowym jedzeniu, a przede wszystkim moim słodkim pierwszym zaspokojeniem
na nowej ścieżce bezwszyskiego żywienia. Smacznego.
PL
Skladniki:
- 200 g måki bezglutenowej - "Bezgluten"
- 4 jajka przepiorcze
- 50 g cukru cynamonowego
- 100 g margaryny bez laktozy (ja uzywam benecol)
- 2 duze jablka
- 100 g cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
- pol sloika powidel
- garsc orzechow wloskich dodatkowo borowki amerykanskie w czasie sezonu
Do miski nalezy wsypac måke, cukier
cynamonowy, cukier, jajka, oraz miekka margaryne. Wszystko zagniesc na zwarta
mase. Posypac maka naokolo.
Obrac jablka, pokroic w cwiartki a te w plasterki.
Polowe ciasta walkowac na wielkosc
tortownicy i przeniesc na posmarowana margarynå patere do pieczenia.
Na ciasto polozyc warstwe powidel na
powidla pokruszyc drobno pokrojone orzechy.
Na wierzch ulozyc plasterki jablek, na gore
pokrusz druga polowe ciasta.
Posypac cynamonem oraz brazowym cukrem.
Piec w temp 180 C ok 25 min.
Gotowe. Smacznego ! :)
EN
Brittle
madness at the end of summer
Ingredients:
- 200 g of the flour gluten-free - "Bezgluten"
- 4 quail eggs
- 50 g of cinnamon sugar
- 100 g margarine without lactose
- 2 large apples
- 100 g of sugar
- 1-teaspoon cinnamon
- half jar of plum jam
- handful of walnuts
- additionally blueberries during the season
In a bowl add flour, sugar, cinnamon, sugar, eggs, and soft margarine. All knead on a compact mass. Sprinkle flour around mass.
Peel apples, cut into quadrants and these slices.
Cut half of mass, roll it out, and transfer it to greased margarine baking form.
On the dough, add a layer of plum jam and crumble of finely chopped nuts.
Arrange the apples slices on top, break the other half of the dough.
Sprinkle with cinnamon and a brown sugar.
Bake at 180 C about 25 min.
Done :) Enjoy!
Comments
Post a Comment